dijous, 10 d’abril del 2014

Celebració de la "Badalona Home Design" a Ca l´Arnús



Si ets de Badalona i t´agrada la decoració i l´interiorisme estàs de sort, perquè del 24 de maig al 15 de juny es celebrarà per primera vegada a la ciutat la Badalona Home Design

Serà una fira interessant perquè cadascuna de les empreses participants s´encarregaran de decorar una part de la casa nova de Ca l´Arnús, de manera que els visitants de la fira podran veure in situ les diferents propostes d´interiorisme. Amb aquesta original fórmula tots hi sortim guanyant: les empreses perquè es poden donar a conèixer, els visitants de la fira perquè poden gaudir d´una fira vivent i la ciutat perquè amb la celebració de la Home Design serà possible reformar part de l´edifici de Ca l´Arnús -gràcies a la col.laboració de les empreses patrocinadores-.

L´entorn on es celebrarà la Home Design no pot ser més encisador: el Parc de Can Solei i Ca l'Arnús és un espai verd únic a la ciutat de Badalona que té una extensió d’unes 11 hectàrees, de les quals 3 pertanyen al parc de Can Solei i 8 al parc de Ca l’Arnús. L´origen de Can Solei i Ca l´Arnús es remunta a una antiga finca agrícola documentada per primera vegada al 1565 a un arxiu del Marqués de Barberà.

Al 1859 Evarist Arnús, banquer destacat del segle XIX, inversor, filantrop i mecenes, amb un paper destacat a l Exposició Universal de 1888, va adquirir 8 hectàrees de les 11 que tenia la finca agrícola, dividint-la així en Can Solei de Baix -actual parc de Can Solei- i Can Solei de Dalt -actual casa i parc de Ca l´Arnús-. Evarist Arnús va construir al seu terreny una casa d´estiueig amb piscina, envoltada de jardins i horts. El jardí té tots els elements propis dels jardins romàntics: vegetació frondosa -palmeres, pins, còculs, eucaliptus, plàtans, xiprers, bambús-, camins i diferents zones amb jocs d’aigua, grutes, ponts, illes i un llac central. Al costat de la casa hi trobem una estació metereològica dotada d´un calendari perpetu i instruments de mesura: aquesta estació estava originàriament al costat de l´antic Teatre Líric de Barcelona, fundat per Evarist Arnús, situat entre el Passeig de Gràcia i els carrers Pau Claris i Mallorca. Més tard, el fill d´E. Arnús va modificar la casa pairal afegint una escalinata i construint el castell de torre quadrada que hi ha encara al mig del parc.

Com a anècdota -no sé si positiva o negativa, això ho decidiu vosaltres- us diré que amb motiu de l´Exposició Universal de 1888, l´Evarist Arnús va allotjar a casa seva durant dos dies a la família reial, de manera que la reina regent i el Rei Alfons XIII que aleshores tenia dos anys i mig, van fer nit a Ca l´Arnús de Badalona: com a testimoni d´aquesta visita reial, avui encara és possible trobar una cadena que voreja la casa, assenyalant així que allà hi va pernoctar un membre de la família reial.

Als anys seixanta l´Ajuntament va expropiar la part de Can Solei,  que finalment esdevingué parc públic el 1977, però val a dir que mentre havia estat propietat privada es podia passejar pels jardins i s´hi celebràvem concerts i espectacles varis en moments puntuals. I per fi, el 2003 va ser possible obrir al públic tot el conjunt: la unió definitiva de Can Solei i Ca l´Arnús es va aconseguir amb la creació d´un eix vertebrador que uneix tots els camins interiors del parc, i comunica la Riera de Canyadó amb el carrer Seu d´Urgell.

Paral.lelament a aquesta primera edició de la Badalona Home Design tindran lloc altres activitats destinades a amenitzar les visites a la fira, com ara conferències, tallers de restauració de mobles i recitals.

Així que ja ho sabeu, del 24 de maig al 15 de juny us esperem a la Badalona Home Design.


Veniu a veure´ns!

5 comentaris :

  1. Moltes gràcies per aquesta informació tan intrrsant!

    ResponElimina
  2. Gràcies a tu per deixar un comentari!

    ResponElimina
  3. Bien, una especificación. La finca Arnús nunca fue confiscada, ni durante la guerra ni durante la República. Y en ese tiempo y anteriores, estuvo siempre abierta al público, a pesar de ser propiedad privada, la gente podía entrar a pasear y se realizaban actos públicos como conciertos y otro tipo de espectáculos.

    ResponElimina
  4. Hola Ana!
    Gracias por leer el blog!.

    Los datos los saqué de diferentes fuentes, entre ellas la web de l´Ajuntament de Badalona, pero me consta que a menudo hay errores en esas fuentes o quizás no lo reflejé adecuadamente así que muchas gracias por la aclaración (en cuanto pueda rectifico la entrada)

    Saludos!

    ResponElimina